Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kolorektal Kanserine Dikkat! Doç. Dr. İsmail Alper Tarım Uyardı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanserine karşı halkı bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Tarım, yaptığı açıklamada, dünyada ve ülkemizde sıklıkla rastlanan kalın bağırsak kanserlerinin, tüm kanser türleri arasında en yaygın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Hastaların çoğunluğunun 50 yaşın üzerinde olduğunu vurgulayan Tarım, hastaların yüzde 70’inin ileri evrede doktora başvurduğunu ve erken teşhisin önemini vurguladı.

Kalın Bağırsak Kanserleri Genç Yaşta Artış Gösteriyor

Doç. Dr. Tarım, düzenli taramaların önemini vurgulayarak, kalın bağırsak kanseri tarama programının yaşam kalitesini artırıcı ve yaşam süresini uzatıcı etkisinin olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bu program kapsamında dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yapıldığını söyleyen Dr. Tarım, 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli olarak bu taramalardan geçmelerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Tarım, beslenme alışkanlıklarının genç yaşlarda kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, posalı gıdalardan uzak durulması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyük abdest esnasında kan görülmesi veya bağırsak düzensizliklerinin aniden ortaya çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Beslenme ve Düzenli Tarama Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Tarım, kalın bağırsak kanserinden korunmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayarak, 50 yaş ve üzeri bireylerin aile hekimlerine düzenli olarak tarama testlerini yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Mart ayının kolorektal kanser farkındalık ayı olduğunu belirten Tarım, bu dönemde yapılan farkındalık çalışmalarının önemine değindi ve herkesin tarama testlerini yaptırması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor