Teflon tavaları temizlemenin en pratik yolları… Teflon tava nasıl temizlenmeli? İlk kullanımda nelere dikkat edilmeli?

Sürtünmeye, ısıya, elektrik atlamasına, neme ve kimyasal maddelere dayanıklı ticari bir polimer olan teflon maddesi kullanarak tasarlanan teflon tavalar, 1954 yılından beri mutfakların en çok kullanılan ürünlerinden biri. Teflon tavalar, +327 derece ile -260 derece sıcaklıklara dayanıklı olmasıyla da çok seviliyor. Dayanıklı, kolay temizlenebilir ve eşit ısı dağıtması nedeniyle pratik bir kullanım sunan teflon tavalar, çok şık bir görüntü de yaratıyor. Teflon tavayı diğer tavalardan ayıran en önemli özelliği ise yapışmaz olmaları.

Çizilmelere ve yüksek ısıya dayanıklı iç taban tasarımları ile uzun süre dayanıklılığını koruyan teflon tavalar, ısıyı yalıtan kulp tasarımları ile de pişirmeleri güvenli hale getiriyor. Isıyı eşit dağıtmasının yanı sıra kalın taban tasarımına da sahip olan teflon tavalar, pişirme süresini kısaltıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Teflon tava nasıl seçilir?

Teflon maddesi ile iç yüzeyi kaplanan teflon tavalar pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Ürün etiketinin dikkatli bir şekilde okunması ve PFOA maddesi içermediğine de dikkat edilmesi gerekiyor.

Teflon tavanın altı en az 3 katlı olmalı. Sağlam kulplu, ağır yapıda ve çizilmeye dirençli teflon tavalar satın alınmalı. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiğine dair bir belgeye sahip olmalı. Teflon tava görüntüden anlaşılmaz.

Farklı teflon tavalar var mı?

Teflon tava ölçüleri, yemek çeşidine göre farlılık gösterir. Krep yapmak için özel olarak tasarlanan teflon krep tavası, lezzetli waffle’lar için waffle tavası teflon tava çeşitleri içinde yaygındır. Bunlarda omlet de hazırlanabilir.

Ocakta börek hazırlamak isteyenler börek tavalarını kullanabilir. Çift taraflı olarak tasarlanan balık tavası da kızartma sırasında balık kokularının yayılmasını ve yağ damlalarının sıçramasını önleyebilir. Balık tavası ile tavuk, et ya da duman yapıcı yemekler daha kolay pişirilir.

Pilav tavası ve kızartma tavası gibi teflon tava çeşitleri de sağlıklı yemekler için kullanılabilir.

Teflon tava ilk kullanıldığında nelere dikkat edilmeli?

Teflon tavayı satın alır almaz ilk yapmanız gereken sıcak su ve deterjanla iyice yıkamak. Tavayı kuruladıktan sonra iç yüzeyine birkaç damla sıvı yağ dökerek kâğıt peçete yardımıyla silmelisiniz. İlk kullanımda bu işlemleri uygularsanız teflon tavanın ömrünü ve dayanıklılığını arttırırsınız.

Teflon tavayı orta ya da kısık ateşte kullanılmalı ve ocak büyüklüğü ile doğru orantılı teflon tava seçilmeli.

Ayrıca teflon tava içinde pişirilen yemeklerin pişirildikten sonra başka bir kaba aktarılması şart. Teflon tavalar yemeklerin muhafaza edilmesi için uygun değiller. Yemek kalıntıları teflon tavanın yapışmaz yüzeyinin aşınmasına neden oluyor.

Teflon tava temizliğinde nelere dikkat etmeli?

Teflon tava ocağın üstünde ve içinde malzeme olmaksızın direkt ateşe maruz bırakılırsa zararlı toksin maddeler ortaya çıkabilir. Teflon tava, ocağa mutlaka yağı ile birlikte koyulmalı.

Teflon tavalarda pişirme spreyinden uzak durmalısınız. Pişirme spreyleri, tavanın yüzeyine yapışır ve çıkarması zamanla zorlaşır. Bu tarz ürünler yerine teflon tavalarda tereyağı ya da zeytinyağı kullanılmalıdır.

Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olarak satılsalar da yüksek basınca sahip su, teflon tavayı çizebilir. Tavanızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız elde yıkamalısınız.

Teflon tava temizliğinde tel ve metal gereçler kullanılması tavanın yüzeyini çizebilir. Yapışmaz özelliği ile karakterize edilen teflon tavalar, pratik ve kolay kullanımlarıyla oldukça yaygın. Aşırı yüksek sıcaklık ve basınç, saf potasyum ve erimiş ya da çözünmüş sodyum gibi alkali metaller teflon tavayı etkiler. Bu yüzden teflon tavaların tek ve en büyük düşmanı metal bileşenlerdir. Metal araç ve gereçlerin yanında da bu teflon tavalar bulunmamalıdır.

Teflon tava nasıl temizlenir?

Teflon tavanızı temizlemek için tavaya bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın.

Dış yüzey temizliği için süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile ovalama yapmayın. Ovalama işlemi çiziklere neden olur.

Teflon tava çizik olarak kullanılır mı?

Teflon tava yapımı için kullanılan teflon, kimyasal bir maddedir. Teflon tava çizildiğinde teflona ek olarak kullanılan kimyasal maddeler, yiyecekler ile birlikte vücuda alınabilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Teflon tava ile yemek pişirilirken mutlaka tahta, plastik ya da silikon ürünler kullanılmalı. Çizilen teflon tavalar da mutlaka atılmalı.

Teflon tava kullanmak zararlı mı?

Teflon tavalar doğru kullanıldıklarında ve doğru bir şekilde temizlendiklerinde herhangi bir yan etki ve zarara yol açmaz. Teflon tavaların zararlı etkileri, çizildiklerinde açığa çıkar. Çizilen teflon tavalar, ağır metal zehirlenmelerine neden olabilir.

Teflon tava yapımında kullanılan bileşenler de tiroit bezinin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kanserojen maddeler içeren teflon tava, içeriğindeki kimyasallardan dolayı dikkatli kullanılmalı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*