Mahfi Hoca açıkladı: Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez’den Yapısal Reform İfadeleri

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonominin yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Eğilmez’in yorumları ekonomi çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.

Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomide yapısal reformların önemine dikkat çekti. İlk sıradaki yapısal reform olarak, güçler ayrımına dayalı demokratik yapının oluşturulması ve TBMM’nin tek yasa koyucu konumuna getirilmesi gerektiğini belirtti.

Bir kullanıcının “Sizce hangi sistem daha iyi, parlamenter mi yoksa başkanlık mı?” sorusuna Eğilmez, “Bizdeki başkanlık sistemi değil, tek yetkili sistem” yanıtını verdi.

Eğilmez’e göre ikinci sırada yer alması gereken yapısal reform ise hukukun tarafsızlığını ve üstünlüğünü sağlamak, kuralların herkes için eşit uygulanmasını temin etmek olmalıdır.

Eğilmez, kendi adını taşıyan web sitesinde “Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi” başlıklı yazısında ekonomide iyileşme için önemli ipuçları veriyor.

Van Allen radyasyon kuşaklarına atıfta bulunarak, günümüz ekonomilerinde faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağı gibi koruyucu mekanizmalar bulunduğunu anlatan Eğilmez, faizlerin enflasyonun üzerinde belirlendiği dönemlerde insanların tasarrufa yöneldiğini ve bu durumun talebi düşürdüğünü açıkladı.

Eğilmez’e göre, faizler enflasyonun üzerinde tutularak enflasyonun artması engellenmelidir. Aksi takdirde, faizlerin enflasyonun gerisine düşmesi durumunda talebin artacağını ve talep yönlü enflasyonun hızlanacağını belirtiyor.

Faizlerin enflasyonun altında olması durumunda ise kurun yükseleceğini, tasarruf edenlerin dövize yatırım yapacağını ve yabancı yatırımcıların paralarını çıkaracağını ifade eden Eğilmez, bu durumun ithal girdi mallarının fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla enflasyonun artmasına yol açacağını aktarıyor.

Eğilmez, risklerin artması durumunda ekonomik, sosyal ve siyasi belirsizliğin artacağını belirtiyor. Tüm bu sürecin maliyet artışına neden olacağını ve talep enflasyonu ile maliyet enflasyonunun birlikte ortaya çıkacağını vurguluyor.

Eğilmez’e göre, Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağının dengeli bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Bu mekanizmaların bozulması durumunda ekonomik zorlukların arttığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin doğru adımlarla ekonomik açmazlardan kurtulabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

500 bin kişiyi işe alacaklar: En düşük maaş 61 bin TL

Nüfusu yaşlanan Avrupa, iş gücü sıkıntısı yaşarken, aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, iki yıllık süreçte yasal göçmen çalışanı ülkeye alacak bir adım attı. Buna göre, İtalya, 2026-2028 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) dışındaki …

Faiz indirimi beklentisi konut kredilerine yansıdı: 3 milyon TL’nin geri ödemesi değişti

Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimi yapabileceği beklentisi, konut kredisi piyasasında hareketliliğe neden oldu. Faiz oranlarında gözlenen düşüş, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için umut oldu.

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …

ATM’lerde para çekme limiti yükseltildi! İşte yeni sınır

Türkiye’de yüksek enflasyon koşulları altında yeni banknot basım taleplerinin reddedilmesi, vatandaşların günlük nakit ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşamasına neden oluyor. Bu durum bankaları, müşterilerinin artan nakit talebine yanıt verebilmek için ATM işlem limitlerini yeniden gözden geçirmeye itti. Bir banka günlük para çekme limitini 50 bin TL’ye kadar yükseltti. İşte banka banka güncel günlük para çekme limitleri…