AB, şirketlerin yüzde 90’ını sınırda karbon vergisinden muaf tutacak

Avrupa Birliği Konseyi, üye ülke temsilcilerinin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) basitleştirilmesine yönelik yasal düzenleme konusunda anlaştıklarını ve Avrupa Parlamentosu (AP) ile yapılacak müzakerelerde ortak pozisyon belirlediklerini duyurdu.

Yapılan açıklamada, CBAM’de yapılan değişiklikle ithal edilen ürünlerdeki gömülü emisyonların yaklaşık yüzde 99’unun hala kapsamda olacağı vurgulandı. Ayrıca düzenlemedeki basitleştirmenin özellikle KOBİ’ler ve AB şirketleri için düzenleyici ve idari yük ile uyumluluk maliyetlerini azaltacağı belirtildi.

Açıklamada, sınırda karbon vergisi kapsamına giren ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmaların CBAM gerekliliklerinden muaf tutulacağı bilgisi paylaşıldı.

CBAM kurallarının sadeleştirilmesi sonucunda, küçük ve orta ölçekli ithalatçı şirketlerinin büyük çoğunluğunun sınırda karbon vergisi ödemekten kurtulması bekleniyor.

AB Konseyi ve AP, şimdi düzenlemeyi son haline getirmek için müzakerelere başlayacak.

Ayrıca, karbon yoğun sektörlerine uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürün hacmi ve sera gazı emisyonlarını raporlaması gerekecek.

AB, 2026’da başlaması planlanan nihai dönem için metodoloji geliştirmeye devam ederken, ithalatçıların 2026’dan itibaren ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alması ve teslim etmesi gerekecek.

AB’ye ihracat yapabilmek için, denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olmak fark ödenmeden mümkün olacak.

 

Related Posts

Volkswagen’in geri dönüşü: Elektrikli modellerin satışları patladı

Haziran ayı sonu itibarıyla, tamamen elektrikli modellerin küresel teslimatları %47’ye varan bir artışla 465.500 araca ulaştı. Grubun Avrupa’daki satışları %19 artarken, elektrikli araç siparişleri inanılmaz bir şekilde %89 arttı. Elektrikli araç …

Gelecek hafta piyasalarda gözler enflasyon ve sanayi verilerinde

Küresel piyasalarda gelecek hafta ABD, Avrupa ve Asya’da açıklanacak enflasyon, sanayi üretimi ve faiz sinyalleri piyasaların yönünü belirleyecek. Yurt içinde ise konut satışları ve bütçe dengesi verileri izlenecek. Başkan Trump’ın yeni tarife kararları ve Fed üyelerinden gelen mesajlar da yatırımcıların odağında olacak.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …