Faiz Artışı ve Bereketli Kredi Büyümesi Dönemi Son Buldu
Son dönemde, ekonomideki sıkılaşma adımları nedeniyle firmaların finansman sorunları giderek derinleşmekte. Faiz oranlarındaki yükseliş, 19 Mart’ta gerçekleşen İBB operasyonundan sonra Merkez Bankası’nın aldığı sıkılaşma kararları ile daha da artış gösterdi.
Şu anda kredi ve finansman konusunda sorun yaşayan şirketler, Merkez Bankası’nın kararları sonrasında bankaların faiz oranlarını artırmasıyla zor durumda kalıyor.
Ticari kredilerde yaşanan 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyüme, yüzde 26,63 ile son 15 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Aylık bazda TL cinsinden KOBİ kredilerinde ise bu yılın en düşük aylık büyümesi yaşandı.
Ekonomim yazarı Şebnem Turhan‘ın haberine göre, faiz oranlarındaki artış nedeniyle ticari kredi büyüme oranı yüzde 26,63’e kadar geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, ticari kredilerdeki yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme 16 Mayıs itibarıyla yüzde 26,63’e düştü. Bu seviye en son 31 Ocak haftasında görülmüştü ve ticari kredi büyümesi 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Kredi büyümesindeki yavaşlama, KOBİ kredilerinde de kendini gösterdi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mayıs ayında KOBİ kredilerinde aylık büyüme yüzde 1,40 olarak gerçekleşti.
TL cinsinden KOBİ kredilerinde yaşanan düşüş, Merkez Bankası’nın ocak ayında yüzde 2,5 aylık büyüme sınırını getirmesinin ardından mayıs ayında doruk noktasına ulaştı. Ocakta yüzde 2,87 olan aylık büyüme, şubatta yüzde 3,18’e yükselmişti. Ancak mart, nisan ve mayıs aylarında büyüme oranı sırasıyla yüzde 2,72; yüzde 2,41’e gerilerken mayıs ayında ciddi bir düşüş yaşandı. 16 Mayıs itibarıyla, aylıklandırılmış TL cinsinden KOBİ kredileri 3 trilyon 840 milyar 449,4 milyon liraya ulaştı.