Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

Akılcı Test İstemi Uygulamaları ve Türk Tabipleri Birliği Tepkisi

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, hangi uzmanlık alanlarının hangi testleri isteyebileceğini, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceğini ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceğini belirliyor. Ancak bu düzenleme, doktorlara “tetkik kısıtlamasını” getiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 15 Haziran’da yürürlüğe giren bu düzenlemeye tepki gösterdi.

TTB’nin yayımladığı açıklamaya göre, hekimler artık hastaları için tetkik istediğinde hastane bilgi sistemlerinden engellemelerle karşılaşıyor. TTB, başlangıçta bunun teknik sorunlardan kaynaklandığını düşündü ancak durumun sistemli bir düzenleme olduğunu fark etti. Bu düzenlemeye göre, uzmanlık alanlarına göre hangi testlerin istenebileceği, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceği ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceği belirleniyor.

Açıklamada, e-Nabız ve MEDULA sistemleri üzerinden iş kurallarına aykırı tetkiklerin geri ödemesinin SGK’ya iletilmeyeceği belirtiliyor. Bu durum, ilgili sağlık kurumlarının sistemleri üzerinde kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

TTB, akılcı laboratuvar kullanımının hastalara en hızlı, en doğru ve en maliyet etkin şekilde teşhis koymayı amaçladığını belirtiyor. Ancak getirilen kısıtlamaların hastaların sağlık hakkına erişimini zorlaştırabileceğini vurguluyor. Hekimlerin hastalarının tanı ve tedavisi için ihtiyaç duyduğu testlere erişimini zorlaştıran kısıtlamaların yanı sıra akılcı laboratuvar uygulamalarının hekimin yetkilerini ve sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla getirilmediğini ifade ediyor.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı bu uygulamayı askıya almaya ve ilgili uzmanlık dernekleriyle işbirliği içinde yeniden değerlendirme yapmaya çağırıyor.

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir!

Sıklıkla bel ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları, çene eklemi problemleri, spor yaralanmaları ve sindirim sistemi şikâyetlerinde osteopatiye başvurulduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selin Özen, “Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu uygulama herkes için uygun olmayabilir. Her tıbbi girişimde olduğu gibi, osteopatik tedavi de mutlaka hekim değerlendirmesiyle ve kişiye özel olarak planlanmalıdır” dedi.