Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

STRIKE İsmiyle Tanıtılan İnovatif İHA Modülü, NATO İnovasyon Hackathon 2025 Yarışmasında İlk 10’a Seçildi

Aksaray’dan Metin Kurt

Dünya genelinden 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik sektöründe çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje ayrıca NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için özel davet aldı.

Arılardan İlham Alan STRATEJİK TEKNOLOJİ

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekip, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’dan oluşuyordu. Ekip, arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz ederek, bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) karşı saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit edebilir ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabilir. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık önemli ölçüde artmaktadır.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edilen STRIKE Modülü

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı Sağlayan Özgün Bir Proje

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün çözümler sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini vurgulamaktadır. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkıda bulunan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge Çalışmalarıyla Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’li akademisyenlerin liderlik ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli yetenekleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam etmektedir.

Related Posts

Çin elde ettiği Dünya ve Ay görüntülerini paylaştı

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), “Tienvın-2” asteroit keşif aracıyla elde edilen Dünya’ya ve Ay’a ait görüntüleri yayınladı.

Elon Musk’a Tesla’dan bir darbe daha!

Avrupa’daki pazarı gittikçe düşen Tesla’nın iki ülkede daha satışları çakıldı.

D Tech Cloud, perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu

Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı. İstanbul Kemer Country Hotel Club’da düzenlenen buluşmaya; Getir, FLO Grup, Arzum, Koton, A101, Carrefour, Colins, Gloria Jeans, İpekyol, Madame Coco, Naf Naf ,Saruhan (Fakir) ve sektörün lider birçok markasının üst düzey yöneticileri ile strateji ve dijital dönüşüm ekipleri katıldı.

Binlerce PlayStation 5 tehlikede: Sıvı metal sorununun önü alınamıyor

Oyun dünyasının devlerinden PlayStation 5’in ilk serilerinde kullanılan sıvı metal soğutma sistemi, konsol sahipleri için giderek büyüyen bir problem haline geliyor. Özellikle konsolların dikey konumda kullanılması, sıvı metalin yerçekimi etkisiyle …

Google’ın yeni görsel üretim modeli Imagen 4 kullanıma açıldı

Yeni Imagen 4 Ultra yapay zeka modeli, daha hassas metin yönlendirmeleriyle çalışıyor ve firmanın iddiasına göre sıkıcı görsellerde büyük gelişme vaat ediyor.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.